"Ce mai faci tu, cel mai iubit dintre pământeni?"

Flexibilitate, sau rigiditate?

Voi ce aţi alege? Să fiţi rigizi precum o bucată de lemn, sau flexibili precum o bucată de cauciuc?

Ei bine…această idee de a fi flexibil sau rigid, am descoperit-o în „Musashi”, când Yoshino îi spune că trebuie să fie flexibil precum corzile lăutei, şi nu rigid precum lemnul acesteia … pentru că, dacă ar fi şi corzile rigide, acestea nu ar putea scoate mai mult decât un sunet … Hmm . Dacă am omis ceva, rog să fiu corectată.

Oricum, azi am dezbătut acest subiect, printr-o simplă comparaţie, între două persoane; doi fraţi mai exact. Unul dintre ei era mai flexibil, adică era un flegmatic, şi lua pe toată lumea peste picior, însă, într-un mod amuzant. Şi când spun flexibil, mă refer la faptul că nu face diferenţe. El este cu toţi, dar cu niciunul…este într-un fel, diplomat. Însă cealaltă persoană, este mai rigidă. Este cu propriile (pre)concepţii, cu idei fixe, idealuri, pe care nicicum nu le poţi schimba. Şi nu e bine.

Am mai făcut o comparaţie, simpatică, aş putea spune. Să dau un exemplu, mult mai exact decât cel cu lăuta. Ca obiect rigid, am luat un pahar, iar ca unul flexibil, un burete.

Dacă paharul îl arunci, se sparge.  Concluzia? Dacă ajungi într-un mediu care nu este propice concepţiilor tale rigide, ajungi să te „spargi”, nu poţi să te adaptezi, aşa că te „spargi” (după părerea mea, asta ar însemna izolare).

Însă, dacă arunci buretele, acesta rămâne intact. Dacă-l strângi, la fel. Concluzia? Dacă eşti flexibil, indiferent de mediul în care ajungi, te vei putea adapta. Însă, am folosit buretele, nu doar pentru flexibilitatea lui, ci şi pentru capacitatea lui de absorbţie. Fii precum un burete: flexibil, şi absoarbe doar ce e bun din mediile, respectiv anturajele pe care le vizitezi. E bine să ştii multe lucruri superficial, dar e necesar să ştii măcar să aproundezi unul. Pentru că viaţa omului e prea scurtă pentru a aprofunda absolut totul …

3 responses

 1. Varcoder

  Nu-l sterge, te rog

  iulie 14, 2009 la 00:03

 2. ☺JamJam☺

  am citit cartea si niciodata nu m-am gandit la asta 😐 ;
  God, asta imi demonstreaza ca oamenii se uita uneori in aceeasi directie, dar vad lucruri total diferite :)).

  nice post ;;)
  luw it 8->

  iulie 16, 2009 la 19:23

  • Harlequin

   Thanks 😀 well, si asta e drept. Pentru asta exista libertatea de expresie, nu?

   iulie 17, 2009 la 19:31

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s